Deser z mango z nasionami chia


 porcja dla 3-4 osób


Składniki:

  • 1 szklanka mleka,
  • 4 łyżki nasion chia,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 125g serka mascarpone,
  • 1 puszka pulpy mango 450g,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • świeży owoc mango do ozdoby (opcjonalnie).
Przygotowanie: nasiona chia zalewamy ciepłym mlekiem, odstawiamy do lodówki na minimum sześć godzin, co jakiś czas mieszamy. Mascarpone ucieramy mikserem z cukrem. Do naczynia z nasionami chia dodajemy mascarpone i delikatnie mieszamy łyżką do momentu uzyskania gładkiej masy. Do pucharków czy innych ozdobnych naczyń wlewamy naszą masę. Wierzch zalewamy pulpą z mango i opcjonalnie dekorujemy świeżym owocem. Odkładamy do lodówki na kilka godzin. Ten deser nie należy do zbyt słodkich deserów. Jeżeli takie lubicie dodajcie również zwykłego cukru do mascarpone.Smacznego :)

Komentarze