Deser z mango z nasionami chia
porcja dla 3-4 osób
Składniki:
- 1 szklanka mleka,
- 4 łyżki nasion chia,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 125g serka mascarpone,
- 1 puszka pulpy mango 450g,
- 2 łyżeczki cukru,
- świeży owoc mango do ozdoby (opcjonalnie).
Przygotowanie: nasiona chia zalewamy ciepłym mlekiem, odstawiamy do lodówki na minimum sześć godzin, co jakiś czas mieszamy. Mascarpone ucieramy mikserem z cukrem. Do naczynia z nasionami chia dodajemy mascarpone i delikatnie mieszamy łyżką do momentu uzyskania gładkiej masy. Do pucharków czy innych ozdobnych naczyń wlewamy naszą masę. Wierzch zalewamy pulpą z mango i opcjonalnie dekorujemy świeżym owocem. Odkładamy do lodówki na kilka godzin. Ten deser nie należy do zbyt słodkich deserów. Jeżeli takie lubicie dodajcie również zwykłego cukru do mascarpone.Smacznego :)

Komentarze
Prześlij komentarz