SMALEC
Składniki:
- 300g słoniny,
- 600g podgardla,
- 600g łopatki,
- 300g surowego wędzonego boczku,
- 2 cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 jabłko,
- 3 łyżeczki soli,
- 3 łyżeczki pieprzu.
Przygotowanie: słoninę, podgardle, łopatkę i boczek mielimy na grubym sicie, każde w osobne naczynie. Do zimnego garnka, o nieprzywierającym dnie, wrzucamy jako pierwszą słoninę i smażymy na średnim ogniu. Kiedy delikatnie zmieni kolor dodajemy podgardle, sól, pieprz i co jakiś czas mieszając smażymy około 1 godziny. Następnie dodajemy łopatkę, mieszamy i cały czas na średnim ogniu dusimy przez około 50 minut. Kolejno dokładamy wędzony boczek, mieszamy i dalej smażymy. Po kolejnych 10 minutach wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, obrane i starte na grubych oczkach jabłko i czosnek przepuszczony przez praskę. Smażymy jeszcze 15 minut i gotowe. Gorący smalec przekładamy do słoiczków, wycieramy brzeg, zakręcamy. Smacznego :)

Komentarze
Prześlij komentarz