Kopytka ze szpinakiem

 


porcja dla 4-6 osób


Składniki:

  • 600g ziemniaków,
  • 200g rozdrobnionego mrożonego szpinaku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka masła,
  • 240g mąki tortowej,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • sól,
  • pieprz.
Przygotowanie: obrane ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy wodą, po zagotowaniu dodajemy ok. ½  łyżki soli. Po 20 minutach, kiedy ziemniaki będą już miękkie, odlewamy wodę i chwilę odparowujemy. Ziemniaki tłuczemy i odstawiamy do ostygnięcia. 
Na patelnię rozgrzewamy łyżkę masła. Dodajemy zamrożony szpinak i na małym ogniu dusimy. Kiedy szpinak się rozmrozi dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Przesmażamy, aż odparuje woda. Studzimy. 
Zimne ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków, wbijamy jajko, dodajemy mąkę i szpinak. Wyrabiamy ręką do momentu połączenia się składników. Ciasto dzielimy na mniejsze porcje. Stolnicę posypujemy mąką. Dłońmi rozwałkowujemy rulon, delikatnie spłaszczamy i kroimy pod skosem w 1,5 - 2 cm paski. 
W większym garnku gotujemy 3l wody. Solimy ok. 2 łyżkami soli. Na gotującą się wodę wrzucamy połowę zrobionych kopytek. Od wypłynięcia gotujemy 5 minut. Wycedzamy łyżką cedzakową. Tak samo postępujemy z drugą częścią kopytek. Smacznego :)

Komentarze