Ciastko z jabłkiem

 



Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego 300g,
  • 400g jabłek,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka cukru,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 1 jajko.
Przygotowanie: jabłka obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy jabłka. Dodajemy cukier i cynamon. Dusimy około 5 minut. Przy pomocy siteczka jabłka oprószamy mąką i mieszamy, aby nie powstały grudki. Odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto francuskie kroimy na pięć pasków. Na połowie każdego paska kładziemy jabłka, przykrywamy drugą połową. Boki ciasta sklejamy i przy pomocy widelca ozdabiamy brzegi. Jajko wybijamy do miseczki, rozkłócamy i pędzelkiem smarujemy bułeczki. Pieczemy w rozgrzanym do 220℃ piekarniku przez 20 minut. Smacznego :)

Komentarze