Pieczony boczek z cebulką


 Składniki:

  • około 1 kg surowego boczku ze skórą,
  • 1¾ l przegotowanej zimnej wody,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 10 ziaren ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • 5 łyżeczek soli,
  • 1 łyżeczki słodkiej papryki,
  • ½ łyżeczki granulowanego czosnku,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 2 średnie cebule,
  • olej do posmarowania naczynia.
Przygotowanie: wodę solimy, dodajemy obrany i zgnieciony ręką czosnek. Wsypujemy majeranek, dodajemy liście laurowe i ziela angielskie. Do tak przygotowanej zalewy wkładamy umyty boczek, musi być całkowicie zatopiony. Wstawiamy do lodówki na 48 godzin. 
Boczek wyjmujemy z zalewy i wycieramy. Obsypujemy granulowanym czosnkiem, papryką i pieprzem. Obrane cebule kroimy w grubsze paski czy większą kostkę - jak kto woli - i kładziemy na wierzch boczku. Żaroodporne naczynie smarujemy olejem, kładziemy przygotowany boczek, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180℃ przez około 2 -2½ godziny (wszystko zależy od grubości boczku). Najlepiej sprawdzić wykałaczką, jeżeli wbija się z łatwością boczek jest ok. Zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze jakieś 10 minut, aby przypiec delikatnie cebulę. W tym ostatnim etapie pieczenia polewamy wierzch mięsa powstałym wywarem. Po upieczeniu przekładamy boczek na półmisek. Smakuje wyśmienicie na ciepło jak i na zimno. Smacznego :)

Komentarze