Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowo-brokułowym



porcja dla 3 osób


Składniki:

  • 1 pojedynczy filet z kurczaka (ok. 270g),
  • 200g brokuła,
  • 1 mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka masła,
  • 250 ml śmietany 36%,
  • 100g makaronu np. tagliatelle albo penne,
  • 3 plasterki boczku parzonego,
  • ½ łyżeczki soli ziołowej,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • po 1 łyżce soli do ugotowania makaronu i brokuła,
  • sól i pieprz do sosu.
Przygotowanie: makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Brokuła zalewamy zimną wodą, po zagotowaniu dodajemy 1 łyżkę soli i gotujemy 5 minut. Wycedzamy i kroimy w mniejsze różyczki. Fileta myjemy, usuwamy błonki, chrząstki i kroimy w drobną kostkę. Obsypujemy solą ziołową i pieprzem. Boczek kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni. Wycedzamy z tłuszczu i odstawiamy. Na patelni po boczku smażymy fileta około 10 minut i odstawiamy. Obraną cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek zgniatamy ręką i również kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i przesmażamy cebulę z czosnkiem około 3 minut, następnie wlewamy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy 10 minut. Kiedy sos zaczyna gęstnieć dodajemy usmażonego fileta, po kilku minutach dodajemy brokuła. Chwilkę gotujemy. Ugotowany makaron możemy wrzucić do sosu, albo polać go sosem polewamy - jak kto woli. Gotowanie danie posypujemy boczkiem. Smacznego:)

Komentarze