Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowo-brokułowym
porcja dla 3 osób
Składniki:
- 1 pojedynczy filet z kurczaka (ok. 270g),
- 200g brokuła,
- 1 mała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka masła,
- 250 ml śmietany 36%,
- 100g makaronu np. tagliatelle albo penne,
- 3 plasterki boczku parzonego,
- ½ łyżeczki soli ziołowej,
- ½ łyżeczki pieprzu,
- po 1 łyżce soli do ugotowania makaronu i brokuła,
- sól i pieprz do sosu.
Przygotowanie: makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Brokuła zalewamy zimną wodą, po zagotowaniu dodajemy 1 łyżkę soli i gotujemy 5 minut. Wycedzamy i kroimy w mniejsze różyczki. Fileta myjemy, usuwamy błonki, chrząstki i kroimy w drobną kostkę. Obsypujemy solą ziołową i pieprzem. Boczek kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni. Wycedzamy z tłuszczu i odstawiamy. Na patelni po boczku smażymy fileta około 10 minut i odstawiamy. Obraną cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek zgniatamy ręką i również kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i przesmażamy cebulę z czosnkiem około 3 minut, następnie wlewamy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy 10 minut. Kiedy sos zaczyna gęstnieć dodajemy usmażonego fileta, po kilku minutach dodajemy brokuła. Chwilkę gotujemy. Ugotowany makaron możemy wrzucić do sosu, albo polać go sosem polewamy - jak kto woli. Gotowanie danie posypujemy boczkiem. Smacznego:)

Komentarze
Prześlij komentarz