Pizza z rukolą i jajkiem
Składniki na ciasto:
- 250g mąki pszennej,
- 25g świeżych drożdży,
- 10ml oliwy z oliwek,
- 150ml ciepłej wody,
- ½ łyżeczki cukru,
- ½ łyżeczki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka soli.
Przygotowanie: drożdże kruszymy, zasypujemy cukrem i mąką, zalewamy ciepłą wodą, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 5 minut. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, oliwę z oliwek i wlewamy drożdże. Mieszamy łyżką, następnie wyrabiamy ręką na gładką i elastyczną masę. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut. Po podwojeniu objętości rozwałkowujemy na kształt koła bądź prostokąta na około 2 milimetry.
Składniki na sos pomidorowy:
- 50ml passaty pomidorowej,
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- 1 ząbek czosnku,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki suszonej bazylii,
- ½ łyżeczki ziół prowansalskich,
- 1 łyżeczka oregano.
Przygotowanie: czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Gotowym sosem smarujemy ciasto.
Składniki:
- 150g pieczarek,
- 110g wiejskiej kiełbasy,
- ½ cebuli,
- 1 kiszony ogórek,
- 1 jako,
- 30g rukoli,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 50g sera mimolette,
- 50g sera gouda.

Komentarze
Prześlij komentarz