Pizza z rukolą i jajkiem

 


Składniki na ciasto:

  • 250g mąki pszennej,
  • 25g świeżych drożdży,
  • 10ml oliwy z oliwek,
  • 150ml ciepłej wody,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • ½ łyżeczki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka soli.
Przygotowanie: drożdże kruszymy, zasypujemy cukrem i mąką, zalewamy ciepłą wodą, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 5 minut. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, oliwę z oliwek i wlewamy drożdże. Mieszamy łyżką, następnie wyrabiamy ręką na gładką i elastyczną masę. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut. Po podwojeniu objętości rozwałkowujemy na kształt koła bądź prostokąta na około 2 milimetry.

Składniki na sos pomidorowy:
  • 50ml passaty pomidorowej,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki suszonej bazylii,
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich,
  • 1 łyżeczka oregano.
Przygotowanie: czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Gotowym sosem smarujemy ciasto.

Składniki:
  • 150g pieczarek,
  • 110g wiejskiej kiełbasy,
  • ½ cebuli,
  • 1 kiszony ogórek,
  • 1 jako,
  • 30g rukoli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 50g sera mimolette,
  • 50g sera gouda.
Przygotowanie: jako gotujemy 10 minut, zalewamy zimną wodą. Ząbek czosnku gnieciemy ręką i zalewamy oliwą, odstawiamy. Cebulę kroimy w cienkie plasterki, układamy na cieście. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, układamy na cebuli. Kiełbasę kroimy w plasterki, układamy na pieczarkach. Na koniec kiszony ogórek pokrojony również w plastry. Pizzę pieczemy w nagrzanym do 220℃ piekarniku przez 15 minut. Sery ścieramy na grubych oczkach, mieszamy, posypujemy pizzę, pieczemy kolejne 5 minut. Z oliwy wyjmujemy czosnek i polewamy rukolę, wykładamy na upieczoną pizzę. Na koniec obrane jajko ścieramy na wiórki i dekorujemy wierzch pizzy. Smacznego :)

Komentarze