Pierogi z kapustą i grzybami


porcja: 30 pierogów

Składniki na farsz:

  • 1 opakowanie kiszonej kapusty 500g,
  • 30g suszonych grzybów,
  • 40g świeżych grzybów,
  • 1 cebula,
  • 3 liście laurowe,
  • 10 ziaren ziela angielskiego,
  • 2 łyżeczki vegety,
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
  • 3 łyżki oleju.
Przygotowanie: suszone grzyby zalewamy zimną wodą. Kapustę zalewamy wodą, gotujemy i odcedzamy. Czynność tę powtarzamy, aż kapusta nie będzie zbyt kwaśna. Dodajemy przyprawy, grzyby i gotujemy około 1,5 h. Wykładamy na sitko do wystudzenia. Następnie wyjmujemy ziele i liście laurowe. Odciskamy z płynu i mielimy na grubym sicie. Cebulę drobno kroimy i przesmażamy na rozgrzanym oleju, na złoty kolor. Również mielimy przez maszynkę i dodajemy do farszu. Doprawiamy solą, pieprzem i wykładamy na patelnię po cebuli. Smażymy 10 minut, odstawiamy do wystygnięcia.


Składniki na ciasto:
  • 320g mąki pszennej,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 1 jajko,
  • 120-140 ml gorącej wody.
Przygotowanie: do mąki dodajemy sól i wbijamy jajko, mieszamy widelcem. Powoli wlewamy gorącą wodę dalej mieszając widelcem. Następnie wyrabiamy ciasto ręką, aż będzie gładkie i elastyczne. Dzielimy na mniejsze porcje, które rozwałkowujemy na cienkie placki. Przy pomocy ringa czy też filiżanki wycinamy kółka. Łyżeczką na każde kółko nakładamy farsz, składamy na pół i sklejamy dokładnie brzegi ciasta.  Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek, dodajemy 1 łyżkę oleju i gotujemy 3-4 minuty od ich wypłynięcia. Ostrożnie mieszamy drewnianą łyżką, żeby nie przywarły do dna garnka. Wyjmujemy przy pomocy łyżki cedzakowej. Pierogi serwujemy polane okrasą ze smażonej cebuli. Smacznego :)

Komentarze