Cukinia faszerowana kurczakiem


porcja dla 4 osób

Składniki:

  • 2 cukinie po 500g każda,
  • 800g fileta z kurczaka (2 podwójne),
  • 350g pieczarek,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 cebula,
  • 1 ostra papryczka,
  • 1 mazzarella,
  • 6 listków świeżej bazylii,
  • 1 łyżeczka curry,
  • 5 łyżeczek vegety,
  • ½ soli,
  • pieprz,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki oleju.
Przygotowanie: cukinie myjemy, odcinamy brzegi, kroimy wzdłuż. Przy pomocy łyżki wydrążamy środek cukinii, który kroimy w kostkę. Połówki cukinii obsypujemy solą i odstawiamy. Filety myjemy, odcinamy chrząstki, kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso,  dodajemy 4 łyżeczki vegety i 1 łyżeczkę curry. Smażymy około 10 minut. Obraną cebulę kroimy w kostkę, ostrą papryczkę(usuwamy pestki) w cieniutkie paseczki. Pieczarki kroimy w plastry a czerwoną paprykę w kostkę. Na 1 łyżce masła przesmażamy cebulę z ostrą papryką. Dodajemy pieczarki i pokrojony miąższ z cukinii. Przykrywamy pokrywką aż pojawi się woda. Następnie odkrywamy, dodajemy 1 łyżeczkę vegety i ½ łyżeczki soli. Smażymy około 10 minut. Wrzucamy czerwoną paprykę i usmażone mięso. Całość dusimy jeszcze przez 5 minut. Z połówek cukinii odlewamy powstałą wodę, napełniamy farszem, drugą łyżkę masła kroimy na małe paseczki i kładziemy na farsz. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180℃ przez 20 minut. Ser mozzarellę wyciągamy z zalewy, kroimy w cienkie plastry kładziemy na farsz i pieczemy kolejne 5 minut. Przed podaniem posypujemy bazylią pokrojoną w paski. Smacznego :)

Komentarze