Churros
Składniki:
- 80g margaryny,
- 1 szklanka wody,
- 1 łyżka cukru,
- 1 szklanka mąki,
- 1 jajko.
- olej do smażenia około ½l.
Składniki do posypki:
- ¾ szklanki cukru,
- ¾ łyżeczki cynamonu.
Przygotowanie: wodę i margarynę wrzucamy do rondla i gotujemy do momentu rozpuszczenia margaryny. Dodajemy łyżkę cukru, chwilę mieszamy i zdejmujemy z kuchenki. Cały czas mieszając wsypujemy stopniowo mąkę. Następnie ponownie stawiamy na kuchence i nie przerywając mieszania gotujemy około 2 minut. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Do zimnej masy wbijamy jajko i mieszamy do całkowitego połączenia się z ciastem. Przez rękaw cukierniczy wyciskamy na rozgrzany olej podłużne paski ciasta odcinając koniec nożyczkami. Smażymy z obu stron na złoty kolor około 5minut. Wycedzamy na ręcznik papierowy. W głębokiej misce mieszamy cukier z cynamonem i obtaczamy odsączone churros. Smacznego :)

Komentarze
Prześlij komentarz