Pierogi ruskie
porcja na około 30 pierogów
Składniki na farsz:
- 500g obranych ziemniaków,
- 250g białego półtłustego sera,
- 2 średnie cebule,
- 3 łyżki masła,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie: ziemniaki zalewamy wodą, po zagotowaniu zbieramy powstałą pianę, dodajemy sól i gotujemy do miękkości około 20-25 minut. Odlewamy wodę, chwilę odparowujemy, następnie przeciskamy przez praskę do ziemniaków i odstawiamy do wystygnięcia.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię wykładamy masło i wrzucamy cebulę, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Smażymy na złoty kolor około 5 minut. Dodajemy do ziemniaków.
Przeciśnięty przez praskę biały ser również dodajemy do naczynia z ziemniakami i cebulą. Całość doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy, aż dokładnie połączą się składniki.
Składniki na ciasto:
- 400g mąki pszennej,
- ½ łyżeczki soli,
- 1 jajko,
- 120-140 ml gorącej wody.
Przygotowanie: do mąki dodajemy sól i wbijamy jajko, mieszamy widelcem. Powoli wlewamy gorącą wodę dalej mieszając widelcem. Następnie wyrabiamy ciasto ręką, aż będzie gładkie i elastyczne. Dzielimy na mniejsze porcje, które rozwałkowujemy na cienkie placki. Przy pomocy ringa czy też filiżanki wycinamy kółka. Łyżeczką na każde kółko nakładamy farsz i sklejamy dokładnie brzegi ciasta. Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek, dodajemy 1 łyżkę oleju i gotujemy 3-4 minuty od ich wypłynięcia. Ostrożnie mieszamy drewnianą łyżką, żeby nie przywarły do dna garnka. Wyjmujemy przy pomocy łyżki cedzakowej. Pierogi ruskie można podawać polane okrasą z boczku i posypane szczypiorkiem lub kwaśną śmietaną. Smacznego :)

Komentarze
Prześlij komentarz