Pierogi ruskie


porcja na około 30 pierogów

Składniki na farsz:

  • 500g obranych ziemniaków,
  • 250g białego półtłustego sera,
  • 2 średnie cebule,
  • 3 łyżki masła,
  • sól,
  • pieprz.
Przygotowanie: ziemniaki zalewamy wodą, po zagotowaniu zbieramy powstałą pianę, dodajemy sól i gotujemy do miękkości około 20-25 minut. Odlewamy wodę, chwilę odparowujemy, następnie przeciskamy przez praskę do ziemniaków i odstawiamy do wystygnięcia. 
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię wykładamy masło i wrzucamy cebulę, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Smażymy na złoty kolor około 5 minut. Dodajemy do ziemniaków. 
Przeciśnięty przez praskę biały ser również dodajemy do naczynia z ziemniakami i cebulą. Całość doprawiamy solą,  pieprzem i mieszamy, aż dokładnie połączą się składniki.

Składniki na ciasto:
  • 400g mąki pszennej,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 1 jajko,
  • 120-140 ml gorącej wody.
Przygotowanie: do mąki dodajemy sól i wbijamy jajko, mieszamy widelcem. Powoli wlewamy gorącą wodę dalej mieszając widelcem. Następnie wyrabiamy ciasto ręką, aż będzie gładkie i elastyczne. Dzielimy na mniejsze porcje, które rozwałkowujemy na cienkie placki. Przy pomocy ringa czy też filiżanki wycinamy kółka. Łyżeczką na każde kółko nakładamy farsz i sklejamy dokładnie brzegi ciasta.  Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek, dodajemy 1 łyżkę oleju i gotujemy 3-4 minuty od ich wypłynięcia. Ostrożnie mieszamy drewnianą łyżką, żeby nie przywarły do dna garnka. Wyjmujemy przy pomocy łyżki cedzakowej. Pierogi ruskie można podawać polane okrasą z boczku i posypane szczypiorkiem lub kwaśną śmietaną. Smacznego :)

Komentarze