Kotlety mielone z boczkiem i serem
porcja na 7 kotletów
Składniki:
- 500g szynki/łopatki,
- 1 sucha bułka,
- 1 jajko,
- 1 cebula,
- 100g (gruby plaster) żółtego sera,
- 7 plastrów boczku wędzonego,
- 2 łyżeczki pieprzu,
- 3 łyżeczki majeranku,
- 1 łyżeczka soli,
- 20ml zimnej wody.
Przygotowanie: bułkę namaczany w zimnej wodzie na około 10 minut. Umyte (pokrojone w mniejsze porcje) mięso, odciśniętą bułkę mielimy przez maszynkę do mielenia mięsa. Cebulę kroimy w drobną kostkę dodajemy do masy. Wbijamy jajko, wsypujemy wszystkie sypkie przyprawy, wlewamy wodę i wyrabiamy ręką do połączenia wszystkich składników. Ser kroimy w słupki. Mięso dzielimy na siedem porcji. W środek każdej wkładamy żółty ser, następnie sklejamy brzegi. Formujemy podłużne kotlety. Zawijamy boczkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180℃ termoobieg przez 50 minut. Smacznego :)

Komentarze
Prześlij komentarz