Pancakes


porcja na około 24 pancakes

Składniki:

  • 80g margaryny,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1½ szklanki mleka,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 4 łyżki cukru,
  • szczypta soli.
Przygotowanie: margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do wystygnięcia. Jajka wybijamy do miski, wsypujemy cukier i chwilę miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Do masy jajecznej wlewamy mleko, margarynę i wsypujemy mąkę. Miksujemy, aż wszystkie składniki się połączą. Na suchą i rozgrzaną  patelnię wylewamy małą nalewką porcje ciasta. Przekręcamy na drugą stronę w momencie pojawienia się pęcherzyków. Podajemy z miodem, syropem klonowym albo z owocami. Smacznego :)

Komentarze