Polędwica z sosem chrzanowym
Składniki:
- 400g polędwicy wieprzowej,
- 200g śmietana 30%,
- 1 łyżka chrzanu,
- sól,
- pieprz,
- pieprz ziołowy,
- czosnek granulowany,
- 2 łyżki oleju do obsmażenia.
Przygotowanie: polędwicę myjemy, usuwamy błonki i ścięgna. Obsypujemy pieprzem ziołowym, czosnkiem i solą. Odstawiamy na około 1 godzinę. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy polędwicę z każdej strony. Następnie przekładamy do gęsiarki, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy 20 minut. Na patelnię, na której obsmażaliśmy polędwicę wlewamy śmietanę i gotujemy około 5-7 minut. Gdy śmietana gęstnieje dodajemy tarty chrzan, doprawiamy solą i pieprzem. Polędwicę kroimy w plastry i polewamy sosem. Smacznego :)

Komentarze
Prześlij komentarz