Kebab











porcja dla 4 osób

Składniki na bułkę:

  • 400g mąki pszennej typ 650,
  • 1 łyżka soli,
  • 10 ml oliwy,
  • 100g jogurtu naturalnego,
  • 25g świeżych drożdży,
  • 150 ml ciepłej wody,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • 1 żółtko,
  • sezam do posypania bułki,
  • oliwa do posmarowania miski.
Przygotowanie: drożdże kruszymy, dodajemy cukier, wlewamy ciepłą wodę i mieszamy. Odstawiamy na 5-10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól. Dodajemy jogurt, oliwę i drożdże. Mieszamy łyżką, następnie wykładamy na stolnicę i wyrabiamy ręcznie przez 15 minut. Ciasto będzie lepić się do ręki, ale po kilku minutach wyrabiania nie powinno się tak dziać. (Możemy odrobinę posypać ręce mąką, musimy jednak pamiętać, że powinno być ono dość wilgotne.) Miskę smarujemy oliwą i przekładamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 45 minut. Wyrośnięte wykładamy na papier do pieczenia i rozwałkowujemy na średnicę 28 cm. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200℃ przez 20 minut na funkcji góra-dół.

Pozostałe składniki:
  • 4 udka kurczaka bez kości,
  • 1 łyżka przyprawy kebab,
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • ostra papryka i sól według uznania,
  • 1 łyżka oleju,
      • 100g dowolnej sałaty,
      • ½ świeżego ogórka,
      • 1 pomidor,
      • ¼ czerwonej cebuli,
      • 2 łyżki prażonej cebulki,
      • sos czosnkowy,
      • ketchup.
Przygotowanie: umyte mięso kroimy w paski, obsypujemy przyprawami i polewamy olejem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smażymy na rozgrzanej patelni około 15 minut. Pomidora, ogórka i cebulę kroimy w plastry.
Zimną bułkę dzielimy na ćwiartki. Każdy kawałek nacinamy ostrym nożem, aby utworzyć kieszonkę. Ścianki bułki smarujemy sosem czosnkowym. Na dno kładziemy sałatę, potem mięso. Polewamy sosem i ketchupem. Układamy plastry pomidora, ogórka i krążki cebuli. Posypujemy prażoną cebulką. Smacznego:)

Komentarze