Filet z kurczaka ze szpinakiem
porcja dla 4 osób
Składniki do przyprawienia mięsa:
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 2 łyżeczki vegety,
- 1 łyżeczka cebuli w proszku,
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
- 1 łyżeczka bazylii,
- ½ łyżeczki rozmarynu,
- ½ łyżeczki oregano,
- ½ łyżeczki chilli w płatkach,
- ¼ łyżeczki pieprzu czosnkowego,
- 10 łyżeczek oleju,
- sok z plasterka cytryny.
Składniki do sosu:
- 200g świeżego szpinaku,
- 3 ząbki czosnku,
- 200ml śmietany 18%,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- 50g sera cheddar,
- ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- 100g boczku wędzonego,
- 5 plasterków suszonych pomidorów.
Przygotowanie: olej, sok z cytryny i wszystkie przyprawy ucieramy w moździerzu. Fileta myjemy, kroimy w paski i nacieramy mieszanką przypraw. Odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Piekarnik nagrzewamy do 190℃ i pieczemy mięso 35 minut (w połowie czasu musimy przemieszać). Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła, wrzucamy umyty szpinak, dodajemy sól i pieprz. Smażymy 5-10 minut aż szpinak "zwiędnie". Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, chwilę smażymy. Wlewamy śmietanę, dodajemy starty na tarce ser. Następnie dodajemy szczyptę gałki, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Przy pomocy sitka posypujemy sos mąką cały czas mieszając. Boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy na złoty kolor. Wykładamy na papierowy ręcznik. Pomidory kroimy w paski. Na fileta wykładamy sos, posypujemy boczkiem i pomidorami. Pieczemy jeszcze 5 minut. Smacznego :)

Komentarze
Prześlij komentarz