porcja: 2-3 osoby
Składniki:
- 60g mix sałat,
- 3 jajka,
- 10 plasterków boczku wędzonego,
- 1 łyżka szczypiorku,
- 1½ kromki chleba.
Panierka:
- 1 łyżka mąki,
- 3 łyżki bułki tartej,
- 1 jajko,
- olej (około 1litr) do głębokiego smażenia.
Sos:
- ½ łyżeczki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka musztardy dijon,
- 2 łyżeczka musztardy stołowej,
- 1½ łyżeczki miodu,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu.
Przygotowanie: Trzy umyte jajka gotujemy 6 minut. Zalewamy zimną wodą, studzimy i obieramy. Surowe jajko rozkłucamy z odrobiną soli i pieprzu. Jajka obtaczamy w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce. Smażymy na głębokim oleju do uzyskania złotego koloru (około 1½-2 minut). Wycedzamy na papierowy ręcznik. Plastry boczku przesmażamy na patelni i również wykładamy na papierowy ręcznik. Mieszamy wszystkie składniki na sos. Odkładamy 1 łyżeczkę sosu, resztę mieszamy z sałatą. Od chleba odkrajamy skórki, kroimy w kostkę. Na niewielkiej ilości oleju smażymy grzanki (możemy posypać je odrobiną ziół prowansalskich). Sałatę wykładamy na talerz, następnie układamy boczek i jajka przekrojone na połówki. Ozdabiamy odłożonym sosem, posypujemy grzankami i szczypiorkiem. Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz