Pasztet z wątróbki
Składniki:
- 450g wątróbki z kurczaka,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- 70g miękkiego masła,
- 300ml mleka,
- ½ łyżeczki soli,
- ¾ łyżeczki pieprzu.
Przygotowanie: wątróbkę dokładnie płukamy, odcinamy błonki, usuwamy elementy żółci i krwi. Zalewamy mlekiem i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Obraną cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na łyżce masła. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, wsypujemy tymianek. Chwilę smażymy. Wątróbkę wycedzamy z mleka i wrzucamy na patelnię do cebuli. Dusimy około 5-7 minut. Odstawiamy, aby przestygła. Do wysokiego naczynia wkładamy wątróbkę z cebulą, dodajemy pozostałe masło, sól i pieprz. Miksujemy blenderem na gładką masę, ewentualnie doprawiamy. Pasztet przekładamy do np: słoika albo miseczki. Wierzch zalewamy roztopionym masłem. Wkładamy do lodówki, aby stężał. Smacznego :)

Komentarze
Prześlij komentarz