Pasztet z wątróbki


Składniki:

  • 450g wątróbki z kurczaka,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 70g miękkiego masła, 
  • 300ml mleka,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ¾ łyżeczki pieprzu.
Przygotowanie: wątróbkę dokładnie płukamy, odcinamy błonki, usuwamy elementy żółci i krwi. Zalewamy mlekiem i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Obraną cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na łyżce masła. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, wsypujemy tymianek. Chwilę smażymy. Wątróbkę wycedzamy z mleka i wrzucamy na patelnię do cebuli. Dusimy około 5-7 minut. Odstawiamy, aby przestygła. Do wysokiego naczynia wkładamy wątróbkę z cebulą, dodajemy pozostałe masło, sól i pieprz. Miksujemy blenderem na gładką masę, ewentualnie doprawiamy. Pasztet przekładamy do np: słoika albo miseczki. Wierzch zalewamy roztopionym masłem. Wkładamy do lodówki, aby stężał. Smacznego :)

Komentarze