Gulaszowa z żołądków i serduszek


porcja dla 8-10 osób

Składniki:

  • 450g żołądków z kurczaka,
  • 450g serduszek z kurczaka,
  • 400g mięsa wieprzowego np. łopatki,
  • 300g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 10 ziaren ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 kostka rosołowa,
  • 1 łyżeczka wegety,
  • 1½ łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki oleju,
  • 2½ litra wody,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.

Przygotowanie: żołądki i serduszka dokładnie myjemy, żołądki kroimy w paski. Z serduszek odcinamy końcówkę z żyłą. Podroby wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Po zagotowaniu zbieramy powstałą szumowinę, następnie dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, kostkę rosołową, wegetę, sól i pieprz. Gotujemy około 1½ godziny. Umyte mięso kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżeczkę oleju, wrzucamy mięso i smażymy na złoty kolor. Dodajemy do zupy. Na patenię po mięsie wsypujemy mąkę, mieszamy co chwilę do momentu lekkiego zbrązowienia. Przesypujemy do miseczki i odstawiamy. Pieczarki obieramy i kroimy na ćwiartki. Rozgrzewamy na patelni drugą łyżeczkę oleju i przesmażamy pieczarki. Po odparowaniu wody dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilę smażymy. Dodajemy do zupy. Obraną marchewkę ścieramy na tarce na grubych oczkach, przesmażamy na patelni po pieczarkach. Wrzucamy do garnka. Zupę gotujemy około 1 godziny. Żoładki są już miękkie, więc dodajemy koncentrat. Mąkę mieszamy z wodą. Zdejmujemy garnek z palnika, gładką zasmażkę powoli wlewamy do zupy cały czas mieszając. Gotujemy około 10 minut. Dodajemy pietruszkę. Podajemy z pieczywem. Smacznego :)

Komentarze