Gulaszowa z żołądków i serduszek
porcja dla 8-10 osób
Składniki:
- 450g żołądków z kurczaka,
- 450g serduszek z kurczaka,
- 400g mięsa wieprzowego np. łopatki,
- 300g pieczarek,
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- 10 ziaren ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- 1 kostka rosołowa,
- 1 łyżeczka wegety,
- 1½ łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżeczki oleju,
- 2½ litra wody,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.
Przygotowanie: żołądki i serduszka dokładnie myjemy, żołądki kroimy w paski. Z serduszek odcinamy końcówkę z żyłą. Podroby wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Po zagotowaniu zbieramy powstałą szumowinę, następnie dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, kostkę rosołową, wegetę, sól i pieprz. Gotujemy około 1½ godziny. Umyte mięso kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżeczkę oleju, wrzucamy mięso i smażymy na złoty kolor. Dodajemy do zupy. Na patenię po mięsie wsypujemy mąkę, mieszamy co chwilę do momentu lekkiego zbrązowienia. Przesypujemy do miseczki i odstawiamy. Pieczarki obieramy i kroimy na ćwiartki. Rozgrzewamy na patelni drugą łyżeczkę oleju i przesmażamy pieczarki. Po odparowaniu wody dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilę smażymy. Dodajemy do zupy. Obraną marchewkę ścieramy na tarce na grubych oczkach, przesmażamy na patelni po pieczarkach. Wrzucamy do garnka. Zupę gotujemy około 1 godziny. Żoładki są już miękkie, więc dodajemy koncentrat. Mąkę mieszamy z wodą. Zdejmujemy garnek z palnika, gładką zasmażkę powoli wlewamy do zupy cały czas mieszając. Gotujemy około 10 minut. Dodajemy pietruszkę. Podajemy z pieczywem. Smacznego :)

Komentarze
Prześlij komentarz