Faszerowane ziemniaki
Składniki:
- 6 średnich ziemniaków,
- 400g mielonego mięsa,
- 6 średnich pieczarek,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 5 łyżek pasaty pomidorowej,
- ½ łyżeczki ziół prowansalskich,
- słodka papryka,
- sól,
- pieprz,
- 100g żółtego sera do posypania,
- 1 łyżka oleju do smażenia.
Przygotowanie: ziemniaki obieramy, kroimy na pół. Przy pomocy łyżeczki do herbaty wydrążamy środki. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie około 15 minut (do miękkości), na bardzo wolnym ogniu. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy mięso i przesmażamy do momentu odparowania wody. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę smażymy, następnie dodajemy drobno pokrojony czosnek i dalej smażymy. Dodajemy pieczarki pokrojone w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy zioła. Dusimy około 10 minut. Na koniec dodajemy posatę. Ugotowane ziemniaki posypujemy pieprzem i słodką papryką, na każdy ziemniak nakładamy mięsny farsz. Żaroodporne naczynie smarujemy olejem, układamy ziemniaki z farszem, wierzch posypujemy startym na grubych oczkach serem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180℃ przez 15 minut. Przed podaniem możemy polać sosem czosnkowym. Smacznego ;)

Komentarze
Prześlij komentarz