Galareta
przepis na 15 porcji
Składniki:
- 250g wołowiny bez kości,
- 1 przednia golonka,
- 2 udka z kurczaka,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- por - zielona część,
- ½ selera,
- 3 litry wody,
- 1 kostka rosołowa drobiowa,
- 3 łyżeczki wegety,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 5 jajek,
- 2 łyżki groszku konserwowego,
- zielona pietruszka do ozdoby,
- 7 łyżeczek żelatyny spożywczej,
- 1 ząbek czosnku,
- 15 filiżanek o pojemności 150ml.
Przygotowanie: umyte mięso zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do zagotowania. Zbieramy łyżką cedzakową powstałą pianę. Wrzycamy seler, por, marchewkę i pietruszkę, wsypujemy sól, pieprz i wegetę, wrzucamy kostkę. Gotujemy na małym ogniu przez około 1½ godziny, następnie wyjmyjemy udka, resztę dalej gotujemy. Udka obieramy ze skóry, mięso odzielamy od kości, kroimy w kostkę. Po 2 godzinach gotowania wyciągamy wołowinę i golonkę. Golonkę obieramy ze skóry, mięso kroimy w kostkę, wołowinę również kroimy w kostkę. Wszystkie rodzaje mięs wsypujemy do miski, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy. Jajka zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie zalewamy zimną wodą i studzimy. Zimne jajka obieramy, dzielimy na cztery części. Dno filiżanek wykładamy ćwiartką jajka, groszkiem konserwowym, zieloną pietruszką i marchewką z rosołu pokrojoną w kostkę. Następnie w filiżanki wykładamy mięso. Ugotowany rosół przecedzamy przez sitko, musimy mieć 1,8-2 litry rosołu. Doprawiamy solą i pieprzem. Żelatynę rozpuszczamy w ½ szklanki gorącego rosołu i dodajemy do przecedzonego wywaru. Mieszamy i wlewamy do filiżanek. Odstawiamy do wystygnięcia i wkładamy do lodówki. Smacznego :)

Komentarze
Prześlij komentarz