Galareta



przepis na 15 porcji

Składniki:

  • 250g wołowiny bez kości,
  • 1 przednia golonka,
  • 2 udka z kurczaka,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • por - zielona część,
  • ½ selera,
  • 3 litry wody,
  • 1 kostka rosołowa drobiowa,
  • 3 łyżeczki wegety,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 5 jajek,
  • 2 łyżki groszku konserwowego,
  • zielona pietruszka do ozdoby,
  • 7 łyżeczek żelatyny spożywczej,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 15 filiżanek o pojemności 150ml.
Przygotowanie: umyte mięso zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do zagotowania. Zbieramy łyżką cedzakową powstałą pianę. Wrzycamy seler, por, marchewkę i pietruszkę, wsypujemy sól, pieprz i wegetę, wrzucamy kostkę. Gotujemy na małym ogniu przez około 1½ godziny, następnie wyjmyjemy udka, resztę dalej gotujemy. Udka obieramy ze skóry, mięso odzielamy od kości, kroimy w kostkę. Po 2 godzinach gotowania wyciągamy wołowinę i golonkę. Golonkę obieramy ze skóry, mięso kroimy w kostkę, wołowinę również kroimy w kostkę. Wszystkie rodzaje mięs wsypujemy do miski, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy. Jajka zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie zalewamy zimną wodą i studzimy. Zimne jajka obieramy, dzielimy na cztery części. Dno filiżanek wykładamy ćwiartką jajka, groszkiem konserwowym, zieloną pietruszką i marchewką z rosołu pokrojoną w kostkę. Następnie w filiżanki wykładamy mięso. Ugotowany rosół przecedzamy przez sitko, musimy mieć 1,8-2 litry rosołu. Doprawiamy solą i pieprzem. Żelatynę rozpuszczamy w ½ szklanki gorącego rosołu i dodajemy do przecedzonego wywaru. Mieszamy i wlewamy do filiżanek. Odstawiamy do wystygnięcia i wkładamy do lodówki. Smacznego :) 

Komentarze