Bułki



porcja na 12 bułek

Składniki:

  • 500g mąki pszennej typ 450,
  • 1 jako,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 50g masła,
  • 300ml mleka,
  • 25g świeżych drożdży,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka mleka.
Przygotowanie: drożdże kruszymy, posupujemy cukrem i odrobiną mąki, zalewamy ciepłym mllekiem - ½ szklanki, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 5 minut). Masło roztapiamy. Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy sól, jajko, wlewamy drożdże, masło i resztę mleka. Wyrabiamy do uzyskania sprężystości, ewentualnie podsypując mąką, przez 15 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Następnie ciasto przerabiamy i podzielimy na 12 porcji. Formujemy kulki, wykładamy na blaszkę przykrytą papierem do pieczenia i odstawiamy na 30 minut. Żółtko mieszamy z mlekiem i smarujemy wierzchy bułek. Pieczemy w temp. 210℃ przez 15 minut. Smacznego :)

Komentarze