Czebureki


porcja na 9 pierogów

Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki wody,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 50g masła,
  • 12 łyżek mąki torotwej + 12 łyżek mąki tortowej,
  • 1 jajko.
Składniki na farsz:
  • 400g mięsa mielonego wieprzowego,
  • 1 cebula, 
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • ½ szklanki rosołu,
  • 1 litr oleju do smażenia.
Przygotowanie: wodę, sól i masło gotujemy. Do wrzątku stopniowo wsypujemy 12 łyżek mąki cały czas mieszając zaparzamy ciasto, kiedy zaczyna odchodzić od garczka jest gotowe. Odstawiamy na chwilę, aby przestygło.  Wbijamy jajko i dodajemy resztę mąki, zagniatamy na gładką i elastyczną masę (nie może kleić się do ręki). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. 
Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, dodajemy do mięsa. Wlewamy rosół, wsypujemy pietruszkę, doprawiamy solą i pieprzem, wyrabiamy ręką do połączenia składników. 
Ciasto dzielimy na 9 równych porcji, podsypujemy mąką, wałkujemy na cienkie placki o średnicy 20 cm (przykładamy talerz i obcinamy nierówne brzegi). Na jednej połowie rozkładamy cieńko farsz, przykrywamy drugą połową i dokładnie sklejamy brzeg. Pierogi smażymy na głębokim oleju na złoty kolor z każdej strony. Wykładamy na papierowy ręcznik. Można podawać z kwaśną śmietaną, sosem czosnkowym bądź same. Smacznego :)

Komentarze