Zupa serowo-ziemniaczana




porcja dla 4-5 osób

Składniki:

  • 1,5 szklanki bulionu drobiowego,
  • 2 szklanki mleka,
  • 60 dag ziemniaków,
  • 1 łyżeczka soli,
  • pieprz do smaku,
  • 1 łyżka mąki tortowej,
  • 1,5 szklanki startego sera cheddar,
  • 15 dag boczku parzonego,
  • mała cebula,
  • szczypiorek do dekoracji.
Przygotowanie: boczek kroimy w kostkę, smażymy na złoty kolor, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy aż się zezłoci cebula. Wykładamy na papierowy ręcznik. Na tłuszczu po boczku prażymy mąkę do zezłocenia. Odstawiamy do wystygnięcia. Obrane ziemniaki kroimy w drobną kostkę, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości około 10-15 minut. Wlewamy mleko, doprawiamy solą i pieprzem. Przesmażoną mąkę mieszamy z niewielką ilością wody, następnie powoli wlewamy do zupy cały czas mieszając. Gotujemy do momentu zgęstnienia. Wsypujemy ser, chwilę jeszcze mieszamy. Podajemy z boczkiem i szczypiorkiem. Smacznego :)

Komentarze