Zupa serowo-ziemniaczana
porcja dla 4-5 osób
Składniki:
- 1,5 szklanki bulionu drobiowego,
- 2 szklanki mleka,
- 60 dag ziemniaków,
- 1 łyżeczka soli,
- pieprz do smaku,
- 1 łyżka mąki tortowej,
- 1,5 szklanki startego sera cheddar,
- 15 dag boczku parzonego,
- mała cebula,
- szczypiorek do dekoracji.
Przygotowanie: boczek kroimy w kostkę, smażymy na złoty kolor, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy aż się zezłoci cebula. Wykładamy na papierowy ręcznik. Na tłuszczu po boczku prażymy mąkę do zezłocenia. Odstawiamy do wystygnięcia. Obrane ziemniaki kroimy w drobną kostkę, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości około 10-15 minut. Wlewamy mleko, doprawiamy solą i pieprzem. Przesmażoną mąkę mieszamy z niewielką ilością wody, następnie powoli wlewamy do zupy cały czas mieszając. Gotujemy do momentu zgęstnienia. Wsypujemy ser, chwilę jeszcze mieszamy. Podajemy z boczkiem i szczypiorkiem. Smacznego :)

Komentarze
Prześlij komentarz