Zimna drożdżówka
blaszka 20x36 cm mierzona od dołu
Składniki:
- 1 kg mąki,
- 7 dag drożdży,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mleka,
- ½ szklanki smietany 18%,
- 1 margaryna,
- 5 jajek,
- szczypta soli,
- aromat pomarańczowy,
- opcjonalnie rodzynki.
Kruszonka:
- 25g margaryny,
- 5 łyżek mąki tortowej,
- 2 łyżki cukru.
Przygotowanie: drożdże rozcieramy ze śmietaną, odrobiną cukru i mąki,odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Margarynę rozpuszczamy, odstawiamy do wystudzenia. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę, sól, wlewamy margarynę i ciepłe, nie gorące mleko, ubite jajka i wyrośnięte drożdże, na koniec kilka kropli aromatu i jeżeli lubimy dodajemy rodzynki. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na 3 godziny. Po wyjęciu z lodówki ciasto musimy przerobić, następnie przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem.
Przygotowujemy kruszonkę: margarynę, cukier i mąkę rozgniatamy palcami i powstałą kruszonką posypujemy drożdżówkę i pieczemy ok. 60 minut w temp. 180℃ na złoty kolor. Smacznego :)

Komentarze
Prześlij komentarz