Zimna drożdżówka


blaszka 20x36 cm mierzona od dołu

Składniki:

  • 1 kg mąki,
  • 7 dag drożdży,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mleka,
  • ½ szklanki smietany 18%,
  • 1 margaryna,
  • 5 jajek,
  • szczypta soli,
  • aromat pomarańczowy,
  • opcjonalnie rodzynki.

Kruszonka:
  • 25g margaryny,
  • 5 łyżek mąki tortowej,
  • 2 łyżki cukru.

Przygotowanie: drożdże rozcieramy ze śmietaną, odrobiną cukru i mąki,odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Margarynę rozpuszczamy, odstawiamy do wystudzenia. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę, sól, wlewamy margarynę i ciepłe, nie gorące mleko, ubite jajka i wyrośnięte drożdże, na koniec kilka kropli aromatu i jeżeli lubimy dodajemy rodzynki. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na 3 godziny. Po wyjęciu z lodówki ciasto musimy przerobić, następnie przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem. 
Przygotowujemy kruszonkę: margarynę, cukier i mąkę rozgniatamy palcami i powstałą kruszonką posypujemy drożdżówkę i pieczemy ok. 60 minut w temp. 180℃ na złoty kolor. Smacznego :)

Komentarze