Tortilla z kurczakiem
porcja dla 4 osób
Składniki:
- 1 pojedynczy filet drobiowy,
- 1 duża cebula,
- 1 czerwona papryka,
- 3 łyżeczki jogurtu naturalnego,
- 1 łyżeczka przyprawy do fajity,
- ½ łyżeczki słodkiej wędzoenj papryki,
- ½ łyżeczki czosnku granulowanego,
- szczypta soli,
- pieprz,
- 4 tortille,
- ½ główki sałaty lodowej,
- 1 kiszony ogórek,
- 4 łyżki startego sera,
- sos np. czosnkowy, ketchup, musztarda,
- olej do smażenia.
Przygotowanie: fileta myjemy, oczyszczamy i kroimy w paski. Zalewamy jogurtem i posypujemy wszystkimi sypkimi przyprawami, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Cebulę obieramy i kroimy w grubsze półksiężyce, Paprykaę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne, dzielimy na 4 części i każdą kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, układamy paski kurczaka i obsmażamy na złoty kolor. Następnie dodajemy cebulę i smażymy około 5 minut. Wrzucamy paprykę i smażymy kolejne 5 minut. Na suchej patelni podgrzewamy tortille, na każdy placek układamy sałatę, ogórka, polewamy sosami, kładziemy kurczaka z warzywami, posypujemy serem i składamy najpierw dół placka, potem do środka jego boki. Smacznego :)

Komentarze
Prześlij komentarz