Köttbullar


porcja na około 40 klopsików

Składniki:

  • 100 g cielęciny,
  • 100 g wieprzowiny,
  • 200g wołowiny,
  • 1 szklanka śmietany 36%,
  • 1 sucha kajzerka,
  • 1 jajko,
  • 1 cebula,
  • biały pieprz,
  • sól,
  • olej do smażenia,
  • 3 łyżki masła. 
Przygotowanie: suchą bułkę kruszymy na miejsze kawałki, zalewamy śmietanką i odstawiamy, żeby namiękła. Na patelni rozgrzwamy 2 łyżki oleju i 1 łyżkę masła. Wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smażymy, aby się zeszkliła. Mięso mielimy na drobnym sicie. Namoczoną bułkę przecieramy przez sitko. Do miski wrzucamy wszystkie składniki, czyli zmielone mięso, bułkę, przesmażoną cebulę. Wbijamy jajko, przyprawiamy solą i pieprzem, wyrabiamy na gładką masę. Mokrymi rękami wyrabiamy kulki wielkości włoskiego orzecha. Smażymy na oleju z 2 łyżkami masła na złoty kolor z każdej strony. Smacznego :)

Komentarze