Moussaka



porcja dla 6-7 osób

Składniki:

  • 700g ziemniaków,
  • 700g mielonego mięsa,
  • 1 cebula,
  • 1 cukinia około 500g,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 500ml pasaty pomidorowej,
  • 150g żółtego sera,
  • sól,
  • pieprz.
Składniki na sos beszamel:
  • 50g masła,
  • 50g mąki tortowej,
  • 500ml mleka,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej.
Przygotowanie: obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie 10 minut od zagotowania. Odcedzamy i kroimy na półcentymetrowe plastry. Mięso przesmażamy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy solą, pieprzem. Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w półksiężyce. Dusimy około 15 minut, co jakiś czas mieszając. Wlewamy pasatę pomidorową, całość jeszcze możemy doprawić solą i pieprzem, chwilę gotujemy. Cukinię myjemy, odcinamy końce i kroimy na plastry półcentymetrowe. Smarujemy olejem, obsypujemy solą i pieprzem. Smażymy na patelni grilowej po 2 minuty z każdej strony. W rondlu topimy masło, wsypujemy mąkę, cały czas mieszamy i powoli wlewamy mleko. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką dalej mieszając czekamy, aż zgęstnieje. Zabieramy się za składanie zapiekanki. Żaroodporne naczynie  smarujemy olejem. Na spodzie układamy ziemniaki, przykrywamy mięsem w sosie pomidorowym, układamy cukinie, ponownie ziemniaki, mięso i cukinia. Wierzch polewamy sosem beszamelowym. Pieczemy 30 minut w tem. 180℃, po tym czasie posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy jeszcze około 10 minut. Smacznego :)

Komentarze