Langosze
przepis na około 10 porcji
Składniki:
- 500g mąki tortowej,
- 30g świeżych drożdży,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 250g ugotowanych ziemniaków,
- 2 łyżki oleju,
- około 250-300 ml mleka,
- 1 litr oleju do smażenia.
Przygotowanie: podgrzewamy 100 ml mleka. W miseczce kruszymy drożdże, wsypujemy cukier, łyżeczkę mąki i wlewamy ciepłe, nie gorące! mleko, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia około 10 minut. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, olej i przeciśnięte przez praskę ziemniaki. Wlewamy wrośnięte drożdże i dodajemy resztę mleka. Wyrabiamy ręką na gładką masę. Ciasto nie może kleić się do ręki, gdyby było zbyt rzadkie podsypujemy mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejce, aż podwoi swoją objętość - około 1 godziny. Wyrośnięte ciasto przerabiamy, dzielimy na 10 porcji, rozwałkowujemy na placki grubości ok. 1 cm i smażymy na głębokim oleju na złoty kolor z każdej strony. Wykładamy na papierowy ręcznik.
Składniki do przybrania:
- 3 ząbki czosnku,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- 250g śmietany 18%,
- wegeta,
- 300g żółtego sera (np. Gołda),
- roszponka lub inna sałata do dekoracji.
Przygotowanie: czosnek przeciskamy przez praskę, zalewamy oliwą i doprawiamy wegetą. Gorące langosze smarujemy czosnkiem, następnie śmietaną. Na koniec posypujemy serem żółtym startym na drobnych oczkach. Dekorujemy sałatą i gotowe. Smacznego :)

Komentarze
Prześlij komentarz