Sernik Izaura



blaszka 20x36 cm mierzona od dołu


Ciasto:
  • 1½ szklanki mąki,
  • 1½ szklanki cukru,
  • 3 łyżki kako,
  • 1 margaryna,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • torebka cukru waniliowego,
  • 4 jajka,
  • 5 łyżek wody.
Masa serowa:
  • 1,2 kg białego sera,
  • 6 jajek,
  • 1 margaryna,
  • 1½ szklanki cukru,
  • 1 budyń waniliowy (40g),
  • ½ łyżeczki olejku migdałowego.

Przygotowanie: do garnka wrzucamy margarynę, cukier, cukier waniliowy i kakao. Podlewamy wodą,  podrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia cukru. Odstawiamy do wystudzenia.
W tym czasie mielimy ser dwa razy. Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami, dodajemy budyń, olejek i stopniowo zmielony ser. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do sera, mieszamy łyżką. Masę serową mamy gotową, możemy kończyć ciasto.
Żółtka odzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do zimnej masy kakaowej wbijamy po kolei 4 żółtka, miksujemydo uzyskania jednolitej masy. Dalej mieszamy łyżką stopniowo dodajemy makę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i pianę z białek. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy masę serową. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200℃ przez 60 minut. Zimny sernik możemy posypać cukrem pudrem albo polać polewą czekoladową. Smacznego :)

Komentarze