Sernik Izaura
blaszka 20x36 cm mierzona od dołu
Ciasto:
- 1½ szklanki mąki,
- 1½ szklanki cukru,
- 3 łyżki kako,
- 1 margaryna,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- torebka cukru waniliowego,
- 4 jajka,
- 5 łyżek wody.
Masa serowa:
- 1,2 kg białego sera,
- 6 jajek,
- 1 margaryna,
- 1½ szklanki cukru,
- 1 budyń waniliowy (40g),
- ½ łyżeczki olejku migdałowego.
W tym czasie mielimy ser dwa razy. Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami, dodajemy budyń, olejek i stopniowo zmielony ser. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do sera, mieszamy łyżką. Masę serową mamy gotową, możemy kończyć ciasto.
Żółtka odzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do zimnej masy kakaowej wbijamy po kolei 4 żółtka, miksujemydo uzyskania jednolitej masy. Dalej mieszamy łyżką stopniowo dodajemy makę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i pianę z białek. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy masę serową. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200℃ przez 60 minut. Zimny sernik możemy posypać cukrem pudrem albo polać polewą czekoladową. Smacznego :)

Komentarze
Prześlij komentarz