Pierogi pielmieni
około 70 sztuk
Składniki na farsz:
Składniki na farsz:
- 30 dag wołowiny,
- 50 dag wieprzowiny,
- 1 cebula,
- 1 jako,
- 3 łyżki siekanej pietruszki,
- ½ szklanki bulionu drobiowego
- papryczka chili,
- sól,
- pieprz ziołowy.
Przygotowanie: mieso mielimy. Cebulę, pietruszkę, chili drobno siekamy, dodajemy do mięsa. Jajko wbijamy do mięsa, dodajemy bulion. Doprawiamy solą i pieprzem, wyrabiamy ręką. Farsz gotowy, zróbmy ciasto.
Składniki na ciasto:
- 50 dag mąki tortowej,
- 1 jajko,
- szczypta soli,
- ciepła woda (około 1 szklanka).
Przygotowanie: mąkę przesiewamy. Wbijamy jajko, dosypujemy sól. Stopniowo dodajemy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto. Musi być elastyczne i powinno odchodzić od ręki. Jak będziemy je kroić powinno mieć drobne dziurki. Ciasto dzielimy na mniejsze porcje, rozwałkowujemy na cienkie placki. Szklanką do herbaty wycinamy kółka. Na każde kółko kładziemy łyżeczkę farszu, sklejamy brzegi jak tradycyjne pierogi. Na koniec sklejamy ze sobą końce pieroga. W garczku grzejemy wodę, po zagotawaniu solimy. Wrzucamy porcjami pielmieni, pamiętajmy, aby miały sporo miejsca, a nie gniotły się. Gotujemy od momentu wypłynięcia 5 minut. Na talerzu po przekrojeniu powinien wypłynąć rosół. My podałyśmy je z cebulą zesmażoną na oleju, tzn. talerz posmarowałyśmy okrasą z cebuli, na to położyłyśmy pielmieni. Wierzch polałyśmy samym olejem. Można też podawać ze śmietaną i wodą z octem. Dobrze też smakują z rosołem i to mi się podoba, podobieństwo kołdunów. Smacznego :)

Komentarze
Prześlij komentarz