Surówka z cukinii
przepis na 7 słoików 0,5l
Składniki:
- 2 kg młodej cukinii,
- 2 duże cebule,
- 3 marchewki,
- 1 czerwona papryka,
- 1 żółta papryka,
- pęczek natki pietruszki,
- pęczek szczypiorku.
- 4 łyżki soli.
Składniki na zalewę:
- 1⅓ szklanki octu 10%,
- ⅔ szklanki wody,
- 2 szklanki cukru,
- 6 liści laurowych,
- 10 ziaren ziela angielskiego,
- 2 łyżki gorczycy,
- 2 łyżki pieprzu w ziarenkach,
- ½ łeczki soli,
- po 1 łyżeczce oleju rzepakowego na wierzch każdego słoika.
Przygotowanie: cukinie myjemy, odcinamy boki, ścieramy razem ze skórką na tarce o grubych oczkach, wsypujemy do miski. Cebulę obieramy, kroimy w ćwiartki, nastepnie w plasterki, dodajemy do miski. Cukinie i cebule solimy i mieszamy. Odstawiamy na około 2 godziny.
Marchew trzemy na tarce o grubych oczkach, a paprykę kroimy w paseczki. Natkę pietruszki i szczypiorek siekamy drobno.
Cukinie z cebulą odsączamy na sitku, wrzucamy do garczka, dodajemy pozostałe warzywa.
Ocet z wodą, cukrem i pozostałymi składnikami z zalewu gotujemy do momentu rozpuszczenia cukru, następnie wlewamy do warzyw. Całość mieszamy i odstawiamy na 2-3 godziny.
Wyparzone słoiki napełniamy surówką, do każdego słoika wlewamy na wierzch po 1 łyżeczce oleju, czyścimy gwint, zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut od momentu zagotowania. Smacznego :)

Komentarze
Prześlij komentarz