Surówka z cukinii



przepis na 7 słoików 0,5l

Składniki:

  • 2 kg młodej cukinii,
  • 2 duże cebule, 
  • 3 marchewki,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 żółta papryka,
  • pęczek natki pietruszki,
  • pęczek szczypiorku.
  • 4 łyżki soli.
Składniki na zalewę:
  • 1⅓ szklanki octu 10%,
  • ⅔ szklanki wody,
  • 2 szklanki cukru,
  • 6 liści laurowych,
  • 10 ziaren ziela angielskiego,
  • 2 łyżki gorczycy,
  • 2 łyżki pieprzu w ziarenkach,
  • ½ łeczki soli,
  • po 1 łyżeczce oleju rzepakowego na wierzch każdego słoika.
Przygotowanie: cukinie myjemy, odcinamy boki, ścieramy razem ze skórką na tarce o grubych oczkach, wsypujemy do miski. Cebulę obieramy, kroimy w ćwiartki, nastepnie w plasterki, dodajemy do miski. Cukinie i cebule solimy i mieszamy. Odstawiamy na około 2 godziny.
Marchew trzemy na tarce o grubych oczkach, a paprykę kroimy w paseczki. Natkę pietruszki i szczypiorek siekamy drobno.
Cukinie z cebulą odsączamy na sitku, wrzucamy do garczka, dodajemy pozostałe warzywa.
Ocet z wodą, cukrem i pozostałymi składnikami z zalewu gotujemy do momentu rozpuszczenia cukru, następnie wlewamy do warzyw. Całość mieszamy i odstawiamy na 2-3 godziny.
Wyparzone słoiki napełniamy surówką, do każdego słoika wlewamy na wierzch po 1 łyżeczce oleju, czyścimy gwint, zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut od momentu zagotowania. Smacznego :) 

Komentarze