Sos z warzywny do słoika



porcja na 10  słoików o pojemności 0,5l

Składniki:

  • 2½ kg młodej cukini,
  • 1 kg czerwonej papryki,
  • 80 dag cebuli,
  • 3 łyżki soli.
Przygotowanie: cukinie myjemy, odcinamy końcówki i kroimy razem ze skórką w kostkę 1 cm. Papryki myjemy, usuwamy gniasda nasienne, kroimy w paski 0,5 cm. Cebele obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojone warzywa wsypujemy do wysokiego garnka, posypujemy solą i potrząsając wszysko mieszamy. Odstawiamy na 7 godzin, co jakiś czas potrząsając naczyniem.

Składniki na sos:
  • 5 ząbków czosnku,
  • 1 szklanka octu spirytusowego 10%,
  • 1 szklanka cukru,
  • 40 dag koncentratu pomidorowego (2 słoiczki),
  • 1 szklanka gorącej wody,
  • 1 łyżka suszonego oregano,
  • 1 łyżka suszonej bazylii,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżka ostrej papryki,
  • ½ łyżki curry.
Przygotowanie: pokrojone warzywa wysypujemy na sitko, po odcedzeniu ponownie wrzucamy do garnka. Ocet gotujemy z cukrem, aż ten się rozpuści. Wlewamy do warzyw, dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut, mieszając co jakiś czas. Koncentrat wykładamy do miski, wlewamy gorącą wodę, mieszamy i wsypujemy wszystkie przyprawy, i dalej mieszamy, dodajemy do warzyw. Gotujemy kolejne 8 minut. Gorące warzywa wkładamy do słoików, wycieramy gwinty słoików i zakręcamy. Pateryzyjemy 10 minut od zagotowania (gorące słoiki wkładamy do gorącej wody). Sos idealnie pasyje do dań z ryżem lub makaronem. Smacznego :)

Komentarze