Cheeseburger drobiowy z bekonem
porcja dla 4 osób
Składniki:
- 2 filety z kurczaka (około 40-50 dag),
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka przyprawy do fajity,
- sól,
- pieprz,
- 4 plastry sera topionego cheddar,
- 1 pomidor,
- 4 plastry boczku parzonego,
- 2 kiszone ogórki,
- 3 łyżeczki majonezu,
- pasta wasabi,
- pasta ajvar pikantny,
- ½ głowki sałaty lodowej,
- 4 bułki do hamburgerów.
Przygotowanie: filety myjemy, odcinamy ewentualne żyłki, chrząstki itp. Mięso mielimy razem z czosnkiem i ½ cebuli. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do fajity, wyrabiamy i odstawiamy.
Majonez mieszamy z pastą wasabi. Boczek smażymy na patelni i wykładamy na papierowy ręcznik. Pomidora, kiszone ogórki, cebulę i sałatę kroimy w plastry. Z mięsa formujemy 4 kotlety o grubości około 2 cm. Smażymy na średnim ogniu przez 5 minut z każdej strony. Pod koniec na każdym burgerze kładziemy plaster sera. Bułki podgrzewamy w piekarniku nagrzanym do 200℃ przez 5 minut. Spód bułki smarujemy pastą ajvar, kładziemy sałatę, potem burgera, następnie cebulę, smażony boczek, pomidor i ogórek. Wierzch bułki smarujemy majonezem z vasabi. Całość spinamy wykałaczką do szaszłyków. Smacznego :)

Komentarze
Prześlij komentarz