Cheeseburger drobiowy z bekonem


porcja dla 4 osób

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka (około 40-50 dag),
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka przyprawy do fajity,
  • sól,
  • pieprz,
  • 4 plastry sera topionego cheddar,
  • 1 pomidor,
  • 4 plastry boczku parzonego,
  • 2 kiszone ogórki,
  • 3 łyżeczki majonezu,
  • pasta wasabi,
  • pasta ajvar pikantny,
  • ½ głowki sałaty lodowej,
  • 4 bułki do hamburgerów.
Przygotowanie: filety myjemy, odcinamy ewentualne żyłki, chrząstki itp. Mięso mielimy razem z czosnkiem i ½ cebuli. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do fajity, wyrabiamy i odstawiamy.
Majonez mieszamy z pastą wasabi. Boczek smażymy na patelni i wykładamy na papierowy ręcznik. Pomidora, kiszone ogórki, cebulę i sałatę kroimy w plastry. Z mięsa formujemy 4 kotlety o grubości około 2 cm. Smażymy na średnim ogniu przez 5 minut z każdej strony. Pod koniec na każdym burgerze kładziemy plaster sera.  Bułki podgrzewamy w piekarniku nagrzanym do 200℃ przez 5 minut. Spód bułki smarujemy pastą ajvar, kładziemy sałatę, potem burgera, następnie cebulę, smażony boczek, pomidor i ogórek. Wierzch bułki smarujemy majonezem z vasabi. Całość spinamy wykałaczką do szaszłyków. Smacznego :)

Komentarze