Biszkopt z musem truskawkowym
blaszka 20x36 cm mierzona od dołu
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka,
- ½ szklanki cukru,
- ½ szklanki mąki tortowej,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżka oleju.
Przygotowanie: białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i dalej miksujemy, następnie dodajemy po jednym żółtku. Wyłączamy mikser, wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlewamy olej i mieszamy łyżką. Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez 30 minut w temp. 180℃ (do suchego patyczka). Odstawiamy do wystudzenia.
Składniki na mus truskawkowy:
- 1 kg truskawek,
- 4 galaretki truskawkowe,
- 2½ szklanki gorącej wody.
Przygotowanie: z truskawek usuwamy szypułki, myjemy, osuszamy i blendujemy na gładką masę. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i dodajemy do masy truskawkowej. Odstawiamy i tężejącą masę wylewamy na biszkopt.
Składniki na bitą śmietanę:
- 500 ml śmietany 36%,
- 1 galaretka cytrynowa,
- ½ szklanki gorącej wody,
- ½ tabliczki białej czekolady.
Przygotowanie: galaretkę rozpuszcamy w gorącej wodzie, odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy lekko tężejącą galaretkę. Masę ze śmietany wylewamy na masę truskawkową. Odstawiamy do lodówki. Wierzch ozdabiamy startą białą czekoladą. Smacznego :)

Komentarze
Prześlij komentarz