Mielony z pieczarkami
porcja na 6-7 kotletów
Składniki na nadzienie:
- 50 dag pieczarek,
- 1 cebula,
- 1 łyżka masła,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie: pieczarki obieramy, kroimy w plasterki, wrzucamy na roztopione masło, solimy, pieprzymy, przykrywamy pokrywką. Jedną cebulę obieramy i drobno kroimy, wrzucamy do pieczarek, dusimy pod przykryciem około 15-20 minut do momentu wygotowania się wody. Odstawiamy do wystudzenia.
Składniki na kotlety:
- 50 dag mięsa (karczek, łopatka, szynka),
- 1 sucha bułka,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- ½ łyżeczki przyprawy do gyrosa,
- 1 jajko,
- 1 łyżka zimnej wody,
- ⅓ szklanki tartej bułki,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia.
Przygotowanie: suchą bułkę zalewamy zimną wodą, odstawiamy do namoczenia. Mięso myjemy, kroimy w kawałki, cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki. Odciskamy namoczoną bułkę, obieramy czosnek. Wszystkie składniki mielimy przez maszynkę. Do masy wbijamy jajko, wsypujemy przyprawę gyros, wlewamy wodę, doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy ręką na jednolitą masę. Dzielimy masę na 6-7 porcji, w każdej robimy wgłębienie, w które wkładamy pieczarki. Formujemy kulki, obtaczamy w tartej bułce i delikatnie spłaszczamy. Smażymy na rozgrzanym oleju, na złoty kolor z każdej strony. Następnie pieczemy w rozgrzanym do 200℃ piekarniku przez 10 minut. Smacznego :)

Komentarze
Prześlij komentarz