Mielony z pieczarkami


porcja na 6-7 kotletów

Składniki na nadzienie:
  • 50 dag pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka masła,
  • sól, 
  • pieprz.
Przygotowanie: pieczarki obieramy, kroimy w plasterki, wrzucamy na roztopione masło, solimy, pieprzymy, przykrywamy pokrywką. Jedną cebulę obieramy i drobno kroimy, wrzucamy do pieczarek, dusimy pod przykryciem około 15-20 minut do momentu wygotowania się wody. Odstawiamy do wystudzenia.



Składniki na kotlety:


  • 50 dag mięsa (karczek, łopatka, szynka),
  • 1 sucha bułka,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • ½ łyżeczki przyprawy do gyrosa,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka zimnej wody,
  • ⅓ szklanki tartej bułki,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.
Przygotowanie: suchą bułkę zalewamy zimną wodą, odstawiamy do namoczenia. Mięso myjemy, kroimy w kawałki, cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki. Odciskamy namoczoną bułkę, obieramy czosnek. Wszystkie składniki mielimy przez maszynkę. Do masy wbijamy jajko, wsypujemy przyprawę gyros, wlewamy wodę, doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy ręką na jednolitą masę. Dzielimy masę na 6-7 porcji, w każdej robimy wgłębienie, w które wkładamy pieczarki. Formujemy kulki, obtaczamy w tartej bułce i delikatnie spłaszczamy. Smażymy na rozgrzanym oleju, na złoty kolor z każdej strony. Następnie pieczemy w rozgrzanym do 200℃ piekarniku przez 10 minut. Smacznego :)

Komentarze