Mięso w słoiku
przepis na około 7-8 słoików 500ml
Składniki:
- 2 kg karczku (może też być szynka lub łopatka)
- 30 dag surowego boczku,
- 1 łyżeczka kolendry,
- 15 ziaren jałowca,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 1 łyżka pieprzu,
- 1 szklanka zimnej wody,
- 3 łyżki żelatyny,
- 6 ząbków czosnku,
- 50 g soli peklowej.
Do każdego słoika:
- ½ liścia laurowego,
- 3 ziarenka pieprzu,
- 2 ziarenka ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka smalcu,
- 2 łyżki wody.
Przygotowanie: boczek i mięso myjemy, usuwamy wszelkie chrząstki, ścięgna itp. Boczek i kawałki tłustego mięsa kroimy w drobną kostkę, resztę mięsa w nieco większą, mieszamy z solą peklową. Odstawiamy do lodówki na 24 godziny (po 12 godz. należy je przemieszać).
Jałowiec i kolendrę ucieramy w moździerzu, dodajemy do mięsa, rownież majeranek, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, wsypujemy żelatynę i wlewamy zimną wodę. Wszystko dokładnie mieszamy. Czyste i suche słoiki napełniamy do ¾ wysokości mięsem, dokładnie dociskamy, aby nie było powietrza, na wierzch kładziemy smalec i wlewamy po 2 łyżki wody. Czyścimy gwint słoika i mocno zakręcamy. Na spód garnka kładziemy ściereczkę, układamy słoiki i zalewamy zimną wodą do wysokości zakrętek. Gotujemy przez 3 dni:
- 1 dzień 1 godzinę od zagotowania na małym ogniu,
- 2 dzień 45 minut od zagotowania na małym ogniu,
- 3 dzień 30 minut od zagotowania na małym ogniu.
Przez cały ten czas nie wyciągamy słoików z wody, dopiero ostatniego dnia, gdy woda już wystygnie. Smacznego :)

Komentarze
Prześlij komentarz