Tęczowy torcik
tortownica ⌀ 26 cm
Składniki na biszkopt:
- 3 jajka,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka oleju.
Przygotowanie: białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając, wrzucamy po jednym żółtku, wyłączamy mikser. Wlewamy olej, wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy na tortownicę wcześniej posmarowaną olejem. Pieczemy w temperaturze 180℃ około 20 minut (na złoty kolor). Biszkopt studzimy i odwracamy go "do góry nogami".
Składniki na masę:
- 3 kubki śmietany 18% (po 330 ml każdy),
- 1 galaretka cytrynowa,
- 1 galaretka owoce leśne,
- 2 łyżeczki ciemnego kakao,
- 5 łyżeczek żelatyny,
- 8 łyżeczek cukru pudru,
- tarta czekolada do posypania .
Przygotowanie: 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy. 1 kubek śmietany wylewamy do miski, dodajemy 4 łyżeczki cukru pudru, miksujemy, wsypujemy przesiane przez sitko kakao, ewentualnie dosładzamy, wlewamy zimną żelatynę (nie musi być tężejąca), żeby nie zachlapać całej kuchni mieszamy rózgą kuchenną. Odstawiamy na dosłownie kilka minut, żeby masa zaczęła tężeć i wylewamy na biszkopt. Wstawiamy do lodówki.
Galaretkę owoce leśne wsypujemy do miski, dodajemy 1 łyżeczkę żelatyny, zalewamy 3/4 szklanki gorącej wody, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. 1 kubek śmietany wylewamy do miski, wsypujemy 2 łyżeczki cukru pudru, miksujemy, wlewamy zimną galaretkę (nie musi być tężejąca), mieszamy rózgą. Odstawiamy, żeby masa zaczęła tężeć i wylewamy na masę czekoladową. Wstawiamy do lodówki.
Galaretkę cytrynową wysypujemy do miski, dodajemy 1 łyżeczkę żelatyny, zalewamy 3/4 szklanki gorącej wody, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Ostatni kubek śmietany wylewamy do miski, dodajemy 2 łyżeczki cukru pudru, miksujemy, wlewamy zimną galaretkę cytrynową, mieszamy rózgą, odstawiamy na chwilę i lekko tężejącą masę wylewamy na wierzch. Odstawiamy do lodówki na noc. Przed podaniem posypujemy wierzch tartą czekoladą. Smacznego :)

Komentarze
Prześlij komentarz