Krem z białej fasoli


porcja dla 5 osób

Składniki:

  • 250g fasoli "Jaś",
  • 1 liść laurowy,
  • 3 ziela angielskie,
  • 1 pietruszka,
  • plaster selera,
  • 2 ziemniaki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 1,3 litra bulionu (rosołu z niedzieli),
  • olej,
  • pęczek natki pietruszki,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • vegeta,
  • sól,
  • pieprz.
Przygotowanie: fasolę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc. Następnego dnia fasolę gotujemy, szumujemy, dodajemy liścia laurowego i ziele angielskie, doprawiamy vegetą. Gotujemy do miękkości (około 1,5 godziny) i odcedzamy (odkładamy 4 łyżki do dekoracji zupy). Cebulę, czosnek, pietruszkę, seler i ziemniaki obieramy i  kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, przesmażamy cebulę, dodajemy czosnek, chwilę smażymy, następnie seler, potem pietruszkę, ziemniaki i na koniec fasolę, przesmażamy wszystko. Przekładamy do garnka i zalewamy rosołem. Gotujemy około 30 minut. Zupę blendujemy, doprawiamy szczyptą gałki, solą i pieprzem. Natkę pietruszki szatkujemy bardzo drobno, na rozgrzany olej wrzucamy odłożoną do ozdoby fasolę, smażymy na złoty kolor, dodajemy pietruszkę, chwilę jeszcze smażymy i dekorujemy nią zupę na talerzu. Smacznego :)

Komentarze