Krem z białej fasoli
porcja dla 5 osób
Składniki:
- 250g fasoli "Jaś",
- 1 liść laurowy,
- 3 ziela angielskie,
- 1 pietruszka,
- plaster selera,
- 2 ziemniaki,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- 1,3 litra bulionu (rosołu z niedzieli),
- olej,
- pęczek natki pietruszki,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- vegeta,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie: fasolę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc. Następnego dnia fasolę gotujemy, szumujemy, dodajemy liścia laurowego i ziele angielskie, doprawiamy vegetą. Gotujemy do miękkości (około 1,5 godziny) i odcedzamy (odkładamy 4 łyżki do dekoracji zupy). Cebulę, czosnek, pietruszkę, seler i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, przesmażamy cebulę, dodajemy czosnek, chwilę smażymy, następnie seler, potem pietruszkę, ziemniaki i na koniec fasolę, przesmażamy wszystko. Przekładamy do garnka i zalewamy rosołem. Gotujemy około 30 minut. Zupę blendujemy, doprawiamy szczyptą gałki, solą i pieprzem. Natkę pietruszki szatkujemy bardzo drobno, na rozgrzany olej wrzucamy odłożoną do ozdoby fasolę, smażymy na złoty kolor, dodajemy pietruszkę, chwilę jeszcze smażymy i dekorujemy nią zupę na talerzu. Smacznego :)

Komentarze
Prześlij komentarz