Filet z kurczaka z pieczarkami w cieście francuskim
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- 1 pojedynczy filet z kurczaka,
- 30 dag pieczarek,
- 1 mała cebula,
- 1 łyżka masła,
- 1 jajko,
- przyprawa do kurczaka,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie: fileta z kurczaka myjemy, oczyszczamy, przecinamy mięso na dwa kotlety (tniemy równolegle do deski) i delikatnie rozbijamy. Obsypujemy przyprawami i odstawiamy do lodówki. Wrzucamy na patelnię łyżkę masła i pokrojone w plastry pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem. Gdy puszczą wodę dodajemy drobno pokrojoną cebulę. Dusimy około 15 minut, aż odparuje woda. Ciasto francuskie dzielimy na dwie części. Na każdej układamy filety (można go poprzycinać, aby tworzył prostokąt), posypujemy pieczarkami. Boki ciasta nacinamy w 1 centymetrowe paski i przekładamy je naprzemiennie (jakbyśmy sznurowali buty), wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem. Całość pieczemy w temperaturze 200℃ przez 30-35 minut na złoty kolor. Smacznego :)

Komentarze
Prześlij komentarz