Babka cytrynowa


wąska blaszka o długości 30 cm

Składniki:

  • 1 szklanka cukru,
  • 1¾ szklanki mąki pszennej,
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 5 jaj,
  • 20 dag margaryny,
  • skórka z 1 cytryny.

Przygotowanie: cytrynę dokładnie myjemy, ścieramy skórkę na drobnej tarce. Żółtka, margarynę i ½ szklanki cukru dobrze ucieramy. Białka ubijamy na sztywno, wsypujemy ½ szklanki cukru. Mąkę mieszamy z proszkiem, dodajemy do masy, mieszamy. Na koniec pianę z białek i delikatnie łączymy składniki. Pieczemy w temp. 180℃ około 45 minut (do suchego patyczka). Ostudzoną babkę polewamy lukrem.


Składniki na lukier:
  • ½ szklanki cukru pudru,
  • 2 łyżeczki gorącej wody,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny.
Przygotowanie: cukier wsypujemy do miseczki, wlewamy gorącą wodę i sok z cytryny, następnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Polewamy nią ciasto i odstawiamy do zastygnięcia. Smacznego :)

Komentarze