Babka cytrynowa
wąska blaszka o długości 30 cm
Składniki:
- 1 szklanka cukru,
- 1¾ szklanki mąki pszennej,
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 5 jaj,
- 20 dag margaryny,
- skórka z 1 cytryny.
Przygotowanie: cytrynę dokładnie myjemy, ścieramy skórkę na drobnej tarce. Żółtka, margarynę i ½ szklanki cukru dobrze ucieramy. Białka ubijamy na sztywno, wsypujemy ½ szklanki cukru. Mąkę mieszamy z proszkiem, dodajemy do masy, mieszamy. Na koniec pianę z białek i delikatnie łączymy składniki. Pieczemy w temp. 180℃ około 45 minut (do suchego patyczka). Ostudzoną babkę polewamy lukrem.
Składniki na lukier:
- ½ szklanki cukru pudru,
- 2 łyżeczki gorącej wody,
- 1 łyżeczka soku z cytryny.
Przygotowanie: cukier wsypujemy do miseczki, wlewamy gorącą wodę i sok z cytryny, następnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Polewamy nią ciasto i odstawiamy do zastygnięcia. Smacznego :)

Komentarze
Prześlij komentarz