Sałatka z tuńczykiem


Składniki:

  • 1 woreczek ryżu,
  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym/oleju,
  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • 4 jajka,
  • 3 kiszone ogórki,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki,
  • 3 łyżki majonezu,
  • sól,
  • pieprz.
Przygotowanie: ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odstawiamy do wystudzenia. Ogórki obieramy, kroimy w kostkę, odstawiamy na sitku do odsączenia. Fasolę wylewamy na sitko, przepłukujemy zimną wodą, odstawiamy. Tuńczyka wykładamy na sitko, rozdrabniamy widelcem i też odstawiamy. Jajka gotujemy 10 minut, zalewamy zimną wodą, zimne obieramy i kroimy w kostkę, wsypujemy do miski. Cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy do jajek. Wrzucamy odsączone ogórki, fasolę, tuńczyka i zieloną pietruszkę. Widelcem rozdzielamy ryż, aby nie był sklupiony, dodajemy do reszty. Doprawiamy pieprzem i delikatnie solą. Przy pomocy majonezu łączymy wszystkie składniki. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego :)

Komentarze