Faworki/chrust




Składniki:

  • 450g mąki pszennej,
  • 5 żółtek,
  • 200g śmietany 18%,
  • 2 łyżki spirytusu,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania faworków.
Przygotowanie: mąkę przesiewamy przez sitko, robimy dołek i dodajemy żółtka, wlewamy śmietanę, spirytus i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto na gładką masę, następnie przy pomocy wałka wybijamy około 20 - 30 minut (uderzamy wałkiem, składamy na pół i ponownie uderzamy), następnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Ciasto dzielimy na mniejsze porcje i rozwałkowywujemy na cienki placek, nożem wycinamy paski około 3 centymetrowe, nacinamy pośrodku i przekładamy jeden koniec przez przecięcie. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz, smażymy na złoty kolor z każdej strony. Wycedzamy na papierowy ręcznik, następnie obsypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)

Komentarze