Faworki/chrust
Składniki:
- 450g mąki pszennej,
- 5 żółtek,
- 200g śmietany 18%,
- 2 łyżki spirytusu,
- szczypta soli,
- olej do smażenia,
- cukier puder do posypania faworków.
Przygotowanie: mąkę przesiewamy przez sitko, robimy dołek i dodajemy żółtka, wlewamy śmietanę, spirytus i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto na gładką masę, następnie przy pomocy wałka wybijamy około 20 - 30 minut (uderzamy wałkiem, składamy na pół i ponownie uderzamy), następnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Ciasto dzielimy na mniejsze porcje i rozwałkowywujemy na cienki placek, nożem wycinamy paski około 3 centymetrowe, nacinamy pośrodku i przekładamy jeden koniec przez przecięcie. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz, smażymy na złoty kolor z każdej strony. Wycedzamy na papierowy ręcznik, następnie obsypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)

Komentarze
Prześlij komentarz