Koperty z pieczarkami

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego, 
  • 7 dużych pieczarek, 
  • 1 większa cebula, 
  • 120g sera feta, 
  • sól, 
  • pieprz ziołowy, 
  • 1 łyżka masła,
  • 1 jajko.
Przygotowanie: pieczarki obieramy, kroimy na pół i w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy cebulę pokrojoną w półksiężyce, dusimy pod przykryciem przez 20 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę, odparowujemy wodę i odstawiamy do wystudzeniu. Ciasto francuskie dzielimy na 8 kwadratów, na każdym układamy pieczarki, posypujemy fetą pokrojoną w drobną kostkę. Sklejamy kolejno przeciwległe boki, aby utworzyć kopertę. Wierz smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200℃ przez 30 minut - na złoty kolor. Smacznego :)

Komentarze