Koperty z pieczarkami
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- 7 dużych pieczarek,
- 1 większa cebula,
- 120g sera feta,
- sól,
- pieprz ziołowy,
- 1 łyżka masła,
- 1 jajko.
Przygotowanie: pieczarki obieramy, kroimy na pół i w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy cebulę pokrojoną w półksiężyce, dusimy pod przykryciem przez 20 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę, odparowujemy wodę i odstawiamy do wystudzeniu. Ciasto francuskie dzielimy na 8 kwadratów, na każdym układamy pieczarki, posypujemy fetą pokrojoną w drobną kostkę. Sklejamy kolejno przeciwległe boki, aby utworzyć kopertę. Wierz smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200℃ przez 30 minut - na złoty kolor. Smacznego :)

Komentarze
Prześlij komentarz