Filet z kaczki w sosie pomarańczowym



Składniki:

  • 2 filety z kaczki,
  • 2 pomarańcze,
  • 1,5 łyżeczki miodu,
  • 1 łyżka masła,
  • miód do posmarowania skórki,
  • sól,
  • pieprz.
Przygotowanie: filety czyścimy, myjemy i osuszamy ręcznikiem. Skórkę nacinamy ostrym nożem robiąc szachownicę, nie uszkadzając mięsa. Patelnię nastawiamy na średnim ogniu i od razu kładziemy filety skórą do dołu. Smażymy 8 minut, następnie odwracamy i smażymy kolejne 5 minut. Obsmażone filety układamy w naczyniu żaroodpornym, obsypujemy pieprzem i solą z obu stron. Skórkę smarujemy miodem, co zapewni jej chrupkość, pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym  do 90℃.
 Pomarańcze myjemy pod gorącą wodą. Z jednej z połowy ścieramy skórkę, następnie wyciskamy sok. Z drugiej wycinamy filety (cząstki nie mogą mieć białych skórek). Na tłuszcz, w którym smażyły się filety z kaczki wrzucamy startą skórkę pomarańczową, chwilę smażymy. Następnie wlewamy sok pomarańczowy, mieszamy, wrzucamy cząstki pomarańczy i dodajemy miód. Na koniec masło i co jakiś czas mieszając gotujemy, aż nasz sos zgęstnieje.  
Filety wyjmujemy z piekarnika, chwilę czekamy "aż odpoczną" i kroimy w plastry. Układamy na talerzu i polewamy sosem pomarańczowym, albo odwrotnie na sosie układamy filet z kaczki. Proponuję podawać z podsmażonymi na złoty kolor kopytkami. Smacznego :)

Komentarze