Bigos


Składniki:

  • 1,50 kg kiszonej kapusty,
  • 20g suszonych grzybów,
  • 10 suszonych śliwek,
  • 30 dag wołowiny,
  • 30 dag karczku,
  • 10 dag kiełbasy,
  • 20 dag boczku wędzonego,
  • 2 liście laurowe,
  • 10 ziaren ziela angielskiego,
  • 1 mała cebula,
  • 1 mała marchew,
  • 1 mała pietruszka,
  • plaster selera,
  • 1-2 łyżeczki vegety,
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
  • 1 łyżeczka przyprawy do bigosu,
  • sól.
Przygotowanie: suszone grzyby moczymy w zimnej wodzie,  kapustę kiszoną zalewamy wodą, gotujemy i odcedzamy. Czynność tę powtarzamy, aż woda z kapusty nie będzie bardzo kwaśna (ja odcedzałam trzy razy).  Kapustę zalewamy wodą (tyle wody, aby przykryła kapustę), gotujemy, wrzucamy liście i ziele. Następnie odcedzamy grzyby, kroimy w mniejsze kawałki, dodajemy do kapusty. Śliwki  również kroimy w drobne kawałki, wrzucamy do kapusty. Wsypujemy pieprz i vegetę.  Rozgrzewamy patelnię i na niewielkiej ilości oleju smażymy pokrojoną w kostkę wołowinę i karczek, około 10 minut, aby woda odparowała, a mięso było przypieczone, pod koniec obsmażania posypujemy solą i pieprzem. Następnie dodajemy do kapusty. Boczek i obraną ze skórki kiełbasę kroimy w kostkę. Obieramy cebulę, kroimy w piórka i razem z kiełbasą i boczkiem smażymy na tej samej patelni, po czym wrzucamy do garnka z kapustą. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Przesmażamy na patelni po boczku około 5 minut, dodajemy do kapusty. Na małym ogniu, mieszając co jakiś czas dusimy nasz bigos około 2,5 godziny. Pod koniec gotowania wsypujemy przyprawę do bigosu, mieszamy i gotujemy jeszcze 20 minut. Smacznego :) 

Komentarze