Bigos
Składniki:
- 1,50 kg kiszonej kapusty,
- 20g suszonych grzybów,
- 10 suszonych śliwek,
- 30 dag wołowiny,
- 30 dag karczku,
- 10 dag kiełbasy,
- 20 dag boczku wędzonego,
- 2 liście laurowe,
- 10 ziaren ziela angielskiego,
- 1 mała cebula,
- 1 mała marchew,
- 1 mała pietruszka,
- plaster selera,
- 1-2 łyżeczki vegety,
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
- 1 łyżeczka przyprawy do bigosu,
- sól.
Przygotowanie: suszone grzyby moczymy w zimnej wodzie, kapustę kiszoną zalewamy wodą, gotujemy i odcedzamy. Czynność tę powtarzamy, aż woda z kapusty nie będzie bardzo kwaśna (ja odcedzałam trzy razy). Kapustę zalewamy wodą (tyle wody, aby przykryła kapustę), gotujemy, wrzucamy liście i ziele. Następnie odcedzamy grzyby, kroimy w mniejsze kawałki, dodajemy do kapusty. Śliwki również kroimy w drobne kawałki, wrzucamy do kapusty. Wsypujemy pieprz i vegetę. Rozgrzewamy patelnię i na niewielkiej ilości oleju smażymy pokrojoną w kostkę wołowinę i karczek, około 10 minut, aby woda odparowała, a mięso było przypieczone, pod koniec obsmażania posypujemy solą i pieprzem. Następnie dodajemy do kapusty. Boczek i obraną ze skórki kiełbasę kroimy w kostkę. Obieramy cebulę, kroimy w piórka i razem z kiełbasą i boczkiem smażymy na tej samej patelni, po czym wrzucamy do garnka z kapustą. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Przesmażamy na patelni po boczku około 5 minut, dodajemy do kapusty. Na małym ogniu, mieszając co jakiś czas dusimy nasz bigos około 2,5 godziny. Pod koniec gotowania wsypujemy przyprawę do bigosu, mieszamy i gotujemy jeszcze 20 minut. Smacznego :)

Komentarze
Prześlij komentarz