Karpatka
Składniki:
- 1 szklanka wody,
- 125 gram margaryny,
- 1 szklanka mąki,
- 4 jajka.
Przygotowanie: szklankę wody gotujemy z margaryną, dodajemy mąkę i dalej gotujemy rozcierając masę. Odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy masa będzie zimna ucierając mikserem wbijany po jednym jajku. Miksujemy około 10 minut. Masę dzielimy na 2 części. Ciasto wykładamy na blaszki i przy pomocy łyżki równomiernie rozprowadzamy (łyżkę musimy maczać w zimnej wodzie, to zdecydowanie ułatwia pracę). Pieczemy w 180℃ (termoobieg) 30-35 minut.
Składniki:
- ½ litra mleka,
- 3 łyżki maki tortowej,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 3 łyżki cukru,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 1 kostka margaryny,
- szczypta kwasku cytrynowego.
Przygotowanie: 1 szklankę mleka gotujemy, w drugiej szklance mleka mieszamy obie mąki, cukier i cukier waniliowy. Do gorącego mleka wlewamy budyń, mieszamy do zgęstnienia, odstawiamy do wystygnięcia. Zimny budyń ucieramy z margaryną, dodajemy kwasek i powstały krem wykładamy na pierwszy placek, przykrywamy drugim plackiem, całość posypujemy cukrem pudrem. Chłodzimy. Smacznego :)

Komentarze
Prześlij komentarz