Żeberka w kiszonej kapuście
porcja dla 6 osób
Składniki:
Składniki:
- 1 kg żeberek,
- 15 dag boczku parzonego,
- 1 średnia cebula,
- 80 dag kiszonej kapusty,
- 2 liście laurowe,
- 6 ziarenek ziela angielskiego,
- 2 łyżeczki przyprawy do bigosu,
- majeranek,
- czosnek granulowany,
- ostra papryka,
- sól,
- pieprz ziołowy,
- vegeta,
- 3 łyżki oleju.
Przygotowanie: żeberka myjemy, kroimy na 6 kawałków i obsypujemy czosnkiem, majerankiem, vegetą, papryką, solą i pieprzem. Odstawiamy na noc do lodówki. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy żeberka z obu stron, zdejmujemy na talerz. Na tym samym tłuszczu przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i boczek, następnie dodajemy przepłukaną kiszoną kapustę. Doprawiamy przyprawą do bigosu, wrzucamy liście i ziele, dusimy około 10 minut. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, wykładamy połowę kapusty, układamy obsmażone żeberka, kładziemy resztę kapusty. Naczynie przykrywamy pokrywą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180℃ na 2 godziny. Smacznego :)

Komentarze
Prześlij komentarz