Żeberka w kiszonej kapuście

porcja dla 6 osób

Składniki:

  • 1 kg żeberek,
  • 15 dag boczku parzonego,
  • 1 średnia cebula,
  • 80 dag kiszonej kapusty,
  • 2 liście laurowe,
  • 6 ziarenek ziela angielskiego,
  • 2 łyżeczki przyprawy do bigosu,
  • majeranek, 
  • czosnek granulowany,
  • ostra papryka,
  • sól,
  • pieprz ziołowy,
  • vegeta,
  • 3 łyżki oleju.
Przygotowanie: żeberka myjemy, kroimy na 6 kawałków i obsypujemy czosnkiem, majerankiem, vegetą, papryką, solą i pieprzem. Odstawiamy na noc do lodówki. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy żeberka z obu stron, zdejmujemy na talerz. Na tym samym tłuszczu przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i boczek, następnie dodajemy przepłukaną kiszoną kapustę. Doprawiamy przyprawą do bigosu, wrzucamy liście i ziele, dusimy około 10 minut. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, wykładamy połowę kapusty, układamy obsmażone żeberka, kładziemy resztę kapusty. Naczynie przykrywamy pokrywą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180℃ na 2 godziny. Smacznego :)

Komentarze