Kluski śląskie


około 25 klusek

Składniki:

  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 1 jajko, 
  • mąka ziemniaczana.
Przygotowanie: ugotowane ziemniaki odparowujemy i tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków, odstawiamy do wystudzenia, zimne przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Masę ziemniaczaną wyrównujemy w misce i dzielimy na 4 części, jedną część odkładamy a w powstałą lukę wsypujemy mąkę ziemniaczaną w takiej ilości jak powstała dziura. Dodajemy odłożoną część, wbijamy jajko i wyrabiamy ręką na gładkie ciasto. W razie potrzeby podsypujemy jeszcze mąką. Odrywamy po kawałku ciasta i formujemy kule wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy dłonią i końcem drewnianej łyżki robimy dziurkę. Kluski gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na malutkim ogniu. Smacznego :)

Komentarze