Kapusta z grochem
Składniki:
- 50 dag grochu,
- 60 dag kiszonej kapusty,
- 80 dag ziemniaków,
- 1 kg świeżej kapusty,
- 2 liście laurowe,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- garść posiekanych suszonych grzybów,
- drobiowa kostka rosołowa,
- 1 duża cebula,
- vegeta,
- sól,
- pieprz,
- 5 łyżek oleju.
Przygotowanie: groch przebieramy, zalewamy zimną wodą (wody musi być drugie tyle co grochu), odstawiamy najlepiej na całą noc. Następnego dnia nastawiamy groch, po zagotowaniu zbieramy powstałą pianę, solimy i gotujemy około 1,5 godz. do miękkości grochu. Musimy uważać, żeby nasz groch się nie przypalił, gdyby był zbyt gęsty podlejmy go wodą.
Kiszoną kapustę zalewamy wodą, gotujemy i odlewamy, czynność tę powtarzamy tyle razy, aż kapusta nie będzie zbyt kwaśna. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, posiekane grzyby, kostkę rosołową, doprawiamy vegetą, solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości kapusty, około 1,5 godziny. Odcedzamy, odparowujemy, tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków.
Obrane ziemniaki zalewamy zimną wodą, po zagotowaniu zbieramy pianę, solimy i gotujemy do miękkości (około 20 minut). Odcedzamy, odparowujemy, tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i przesmażamy na złoty kolor. Kiszoną kapustę, ziemniaki i słodką kapustę, przesmażoną cebulę wrzucamy do wysokiego garnka i przy pomocy tłuczka do ziemniaków łączymy składniki. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli to nie jest danie postne, proponuję razem z cebulą przesmażyć boczek. Smacznego :)

Komentarze
Prześlij komentarz